Followers

Tuesday, 13 October 2009

Renungi Pendapat Ini...

Bila membaca artikel ini, bagi yang bias tentunya berkata ia hanya keluhan orang yang telah kalah.. Biasalah kata mereka. Dah kalah tapi masih mahu memberi pelbagai alasan. Hakikatnya BN dah menang. Itu sahaja. Tidak ada yang lain yang perlu dibicara.

Namun banyak lagi makna yang tersirat sebenarnya. Dalam keghairahan untuk memastikan kemenangan dalam pilihan raya, UMNO terpaksa mengorbankan prinsip dan idealisma. Walau pun pedih untuk ditelan namun UMNO akhirnya memilih jalan lama. Isu rasuah dan sebagainya terpaksa ditolak tepi demi menjamin kemenangan dalam pilihan raya. Katanya itu kehendak akar umbi, maka UMNO perlu ambil peduli.

Hakikatnya seperti kata Tun Dr Mahathir, UMNO did win the battle but it has actually lost the war...UMNO sebenarnya tidak berani untuk berkorban. UMNO sebenarnya tidak sanggup kalah lagi. Walaupun terpaksa mengorbankan prinsip yang diagong-agongkan selama ini, ia tetap dilakukan demi untuk menang satu kerusi di Bagan Pinang.

Selepas ini bolehkah UMNO berdiri dengan gagah mengatakan kami anti rasuah? Beranikah UMNO menasihati rakan-rakan dalam BN bahawa pemimpin yang kita perlukan adalah pemimpin yang bersih?

Trend sebegini dikhuatiri boleh membawa kehancuran kepada UMNO. Sebagai parti komponen terbesar dalam Barisan Nasional, UMNO seharusnya lebih bijaksana. Imej Islam juga harus dipelihara. Adakah selepas ini UMNO berupaya mengawasi MCA , MIC atau lain-lain parti komponen nanti?

Entahlah... hanya pemimpin tertinggi UMNO sahaja yang dapat menjawab semua ini.


BN ambil langkah terbalik: Nik Aziz

http://www.sinarharian.com.my/com/content/story5247503.asp

KOTA BHARU – Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang kelmarin dianggap sebagai tidak bermoral kerana calon yang dipilih memiliki rekod lampau yang tidak baik. Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, walaupun calon BN, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berjaya menewaskan calon Pas, Zulkefly Mohamad Omar namun kemenangannya itu akan membebankan BN dan UMNO.
Beliau berkata, tindakan UMNO memilih Mohd Isa amat memalukan jika dibandingkan langkah yang diambil kaum Cina di dalam MCA yang menolak dua pemimpin utamanya dalam Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) Sabtu lepas . “Langkah yang diambil UMNO terbalik dan cukup memalukan. Cina yang tidak beragama Islam tolak Presiden dan Timbalan Presiden kerana terlibat dengan yang seorang tu kerana skandal duit dan hak seorang lagi tu skandal perempuan. “Tetapi yang ini pula memang UMNO sendiri mengaku dia terlibat dengan skandal tetapi dia pilih. Pilih pula dengan majoriti banyak. Jadi di mana duduk moral, malu pada orang Cina yang tidak beragama Islam. Saya nak ulang sekali lagi malu kepada orang Cina yang tidak beragama Islam,” katanya.

Menteri Besar Kelantan itu turut memuji cara MCA menyelesaikan masalah dalaman yang dihadapi kerana masyarakat Cina menolak dua pemimpin parti itu yang terlibat dengan skandal. “Saya puji cara MCA berpolitik. Cara mereka menyelesaikan masalah. Mereka buat EGM dan tidak menggunakan kekerasan sebagaimana di Bagan Pinang. “Pemikiran politik orang Melayu khasnya UMNO masih ke belakang. Memang betul seperti saya agak selama ini bahawa Cina lebih jauh pandai berpolitik berbanding orang Melayu,” katanya.

Mengulas mengenai kekurangan majoriti yang diperoleh di Bagan Pinang, beliau berkata, soal calon Pas tidak timbul kerana pengundi akan memilih parti yang membawa dasar Islam dan bukannya calon itu sendiri sahaja. “Kita dalam Pas, kita pilih parti. Parti itu parti Islam. Lepas itu baru kita pilih calon. Sesuai atau tidak calon berkenaan dengan parti yang diwakili itu tidak timbul kerana dasar parti itu adalah Islam,” katanya.

Beliau bagaimanapun akur dengan kekalahan itu kerana pengundi sudah membuat pilihan dengan memilih BN. “Kalau mereka memilih BN dengan kehendak hati sendiri, saya tidak boleh buat apa. Tetapi hak yang 2,000 lagi yang mengundi PAS itu saya harap biar ia jadi benih yang cukup bernas untuk menyebarkan Islam di masa depan,” katanya.

Beliau turut melahirkan dukacita pergaduhan yang berlaku antara penyokong parti yang bertanding pada pilihan raya itu, kerana ia tidak mencerminkan ketamadunan Melayu dan amat memalukan. “Itu adalah unsur yang tidak patut berlaku pada zaman moden sekarang ini. Malu kita dibuatnya. Demokrasi pun tidak Islam pun tidak. Mana boleh budak-budak itu buat kerja kalau tidak ada pemimpin,” katanya.

1 comment:

MLanz said...

"Ya..UMNO actually lost the war, but who cares..UMNO WON!"

Aku memang x setuju dgn pendapat ini....tolong la UMNO, UMNO patut berubah or else would lost the war in PRU13..not a gud number

Selamat Datang Ke Blog Tinta Persona....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails