Followers

Sunday, 8 May 2011

Jangan Suka Bermain Api, Takut Kelak Membakar Diri....


Utusan Malaysia 8.5.2011

 
Utusan Malaysia : 7.5.2011

Pemimpin politik di Malaysia masa kini nampaknya semakin hari semakin lupa kepada sejarah (atau pun mungkin sebenarnya buta sejarah...). Kalau kita katakan kurang cerdik, sudah tentu mereka ini akan melenting. Namun hakikatnya, golongan ini sengaja mencari jalan untuk menyusahkan orang lain. Meniupkan isu perkauman atau isu yang membabitkan agama, bukanlah sesuatu yang bijak dalam negara yang berbilang kaum seperti Malaysia.

Tragedi 13 Mei 1969 sepatutnya dijadikan iktibar untuk tidak mengulangi kesilapan silam. Hakikatnya ini majoriti rakyat di negara ini adalah Melayu yang beragama Islam. Agama Islam juga merupakan agama rasmi dan telah termaktub dalam perlembagaan sejak bertahun-tahun lamanya.

Kenapa harus ada pemimpin politik masih mahu bermain dengan api? Apakah mereka ingin menguji kesabaran orang Melayu atau kempimpinan kerajaan kini yang terbukti kian lemah dan terlalu ghairah memberikan apa sahaja yang diminta oleh golongan-golongan ekstrimis sebegini.

Alasan hak asasi sering dijadikan pelindung oleh mereka-mereka yang ingin melihat negara ini hancur. Apabila kehendak mereka tidak dipenuhi, mereka dengan pantas akan menuduh kepimpinan sedia ada tidak mengamalkan semangat 1 Malaysia yang dilaung-laungkan oleh Perdana Menteri.

Mungkin juga salah pemimpimn kita juga termasuk PM sendiri , kerana daripada awal terlalu memberi muka kepada golongan pelampau sebegini, baik daripada parti pembangkang mahu pun golongan ekstrimis dalam parti Barisan Nasional sendiri.

Kini apa yang dibimbangi telah mula menampakkan bayangan. Kalau tidak dibendung dengan segera, kemungkinan ia akan menjadi bara, yang semakin hari semakin susah untuk dipadamkan. Golongan seperti ini tidak akan takut kepada amaran Menteri Dalam Negeri, kerana setakat ini ia umpama singa yang tidak bergigi.....(maaf sekiranya ungkapan ini mengguris hati sesiapa tetapi hakikatnya itulah yang sering dikatakan oleh ramai rakyat jelata...)

Jangan biarkan demokrasi yang dipupuk dan dibina oleh pemimpin terdahulu, hancur berkecai dek kerana kejahilan dan kedayusan mereka yang memegang tampuk pemerintahan untuk bertindak mengawal keadaan. Usah biarkan ia berlarutan atau berpanjangan. Tangkap sahaja mereka yang angkuh itu dan humbankan mereka ke dalam penjara. Kalau tidak mahu pun, usir atau halau sahaja dari negara yang kita cintai ini.... Habis cerita....


No comments:

Selamat Datang Ke Blog Tinta Persona....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails